Pri zdravniku
Lepota in zdravje

Potek borelioze pri meni oziroma pazljivo s klopi

V tej objavi bom opisala potek borelioze pri meni in kako sem si pomagala pri zdravljenju.

Najprej bi rada še enkrat povedala to, kar že vsi vemo, ampak ne upoštevamo dovolj. Zaščitimo se pred klopi. Mislim, da bi mnogi izmed nas to morali jemati bolj resno.

Uporabljajmo spreje, nosimo svetla oblačila. Ne puščajmo oblačil, ki smo jih nosili v naravi, ležati po stanovanju. Po prihodu iz narave se preglejmo.

Če klopa hitro in pravilno odstranimo, je tveganje za okužbo veliko manjše. Zato je nujno, da se čimprej po prihodu iz narave pregledamo, tudi po lasišču.

Okoli tretjina okuženih ne dobi rdečega kolobarja. Če zbolimo nekje v roku od 3–32 dni (lahko tudi več ali manj) po vbodu klopa, nujno povejmo zdravniku, da smo imeli klopa, tudi če nismo imeli rdečega kolobarja.

Nisem zdravnica niti prehranska svetovalka. V tej objavi opisujem svojo izkušnjo in stvari, ki sem se jih naučila v času trajanja bolezni. Glede simptomov, načina zdravljenja in prehrane je verjetno vsak primer drugačen.

Potek borelioze pri meni

Maja letos sem v lasišču našla klopa. Simptomi so se začeli 28 dni po odstranitvi klopa. Rdečega kolobarja ni bilo. Simptomi so trajali 5 tednov in pol. Po tem obdobju sem imela še nekaj težav, ampak načeloma sem se počutila veliko bolje.

Objava je bila napisana v 8. tednu po začetku simptomov. Drugi del objave sledi.

V nadaljevanju bom opisala potek bolezni po tednih.

Potek borelioze v prvem tednu

Začetek bolezni, ki je izgledala kot viroza brez vročine. Imela sem boleče in otečeno grlo, povečane in boleče vratne bezgavke in bele mandlje. Bila sem hudo utrujena. Čez približno 5 dni se je začelo krajše izboljšanje, ki pa je trajalo samo nekaj dni.

Potek borelioze v drugem tednu

Vedela sem, da nekaj še ni v redu z mano. Spet sem zbolela, otekalo mi je grlo, imela sem boleče vratne bezgavke, bila sem hudo utrujena.

Občasno mi je bilo malo vroče, ampak višje in daljše vročine nisem imela. Občasno so me boleli nekateri deli telesa, na primer ramena, hrbet, kolk, prsni koš. Bolečine so se selile po telesu.

Potek borelioze v tretjem tednu

Povečane vratne bezgavke in bele mandlje sem imela skoraj celih 5 tednov in pol z manjšimi vmesnimi izboljšanji. Bila sem že zelo utrujena od te “dolge viroze”. Nekatere dni sem bila fizično in umsko povsem izčrpana.

Konec tretjega tedna me je pregledala zdravnica. Kri je bila super, ni kazalo na angino. Našli so nekaj bakterij, ampak jih ni bilo dovolj za antibiotik. Nekje v 3. tednu se mi je začela dogajati tudi bolj izrazita tesnoba in drugi psihični simptomi.

Potek borelioze v četrtem tednu

Dogajanje je bilo podobno kot tretji teden, samo da so se stopnjevali tudi psihični simptomi. Pogosto sem se počutila zelo prestrašeno, včasih celo paranoično, imela sem manjše napade tesnobe in občutek zmedenosti, odtujenosti in odsotnosti. Počutila sem se počasnejšo in nisem se mogla dolgo mentalno naprezati.

Bolečine so se mi selile po telesu, občasno v ramena, kolk, prsni koš, hrbet. Imela sem tudi občasno vročino do 37,3 ⁰C.

Konec tedna se je zgodilo izboljšanje. Sredi tedna so me testirali za boreliozo, ampak sem bila prepričana, da bo test negativen.

Potek borelioze v petem tednu

V ponedeljek sem se vrnila v službo. Po kosilu so me klicali, da je bil test pozitiven. Dobila sem antibiotike za 6 dni.

Počutila sem se kar dobro, dokler se mi ni proti koncu tedna spet zgodil hujši napad tesnobe in poslabšanje zdravja.

Odločila sem se, da poleg antibiotikov začnem jemati še alternativna zdravila. Odpravila sem se po tinkturo ščetice, s katero so si mnogi že pomagali pri zdravljenju borelioze.

Ko začnemo jemati ščetico, se simptomi ponavadi hudo poslabšajo, potem pa sledi izboljšanje. Tako je bilo tudi pri meni. Psihično in fizično je bilo zelo težko, ampak je trajalo samo nekaj dni.

Potek borelioze v šestem tednu

Sredi šestega tedna se mi je počutje občutno izboljšalo. Bezgavke niso bile več vnete in grlo ni bilo belo. Prvič po dolgem času sem se počutila močno in zdravo.

Nadaljevanje in počutje po šestem tednu

Napisala bom še drugi del objave. Povedala bom, kakšne težave se mi še pojavljajo. Zaenkrat je najbolj opazna občasna utrujenost.

Bolj sem tudi občutljiva na slabo hrano in na fizične in psihične napore. Stanje se poslabša po določeni hrani in če se preveč naprezam ali sem recimo preveč na soncu.

Občasno mi še otečejo bezgavke in imam bele mandlje. Imam tudi občasne bolečine v raznih delih telesa. To se dogaja vedno redkeje.

Samopomoč pri boreliozi

Kako sem si med zdravljenjem pomagala sama

 • Pri vnetem grlu pomaga grgranje slane vode. V 2 dl vode raztopimo čajno žličko soli in čez dan grgramo.
 • Ingverjev čaj proti vnetjem. 1 čajno žličko narezanega ingverja 10 minut vremo v 2-3 dl vode.
 • K jedem dodajamo česen, ki je naravni antibiotik.
 • Jemo med s cimetom – to deluje protivnetno.
 • Kurkuma proti vnetjem kot začimba na solati in drugih jedeh.
 • Prašek AminoGram za krepitev imunskega sistema. Zdravnica je odsvetovala istočasno jemanje antibiotikov in AminoGrama.
 • Probiotik Waya za vzpostavitev črevesne flore med in po zdravljenju z antibiotiki.
 • Metin in žajbljev čaj.
 • Joga za limfni sistem (povezava je spodaj), razgibavanje, sprehodi.
 • Tuširanje z izmenično toplo in mrzlo vodo. To je dobro za limfni sistem.

Prehrana med zdravljenjem borelioze

Smernice glede prehrane so v različnih virih bolj ali manj podobne. Najboljše pa je, da vsak zase ugotovi, kaj mu ustreza.

Brala sem na primer o tem, da naj bi omejili mlečne izdelke, ampak sem pri sebi ugotovila, da mi nič ne škodijo.

V času trajanja bolezni sem se trudila jesti nekako tako:

 • Izogibanje procesirani hrani, kot so krekerji, riževe ploščice, pakirana peciva, instant juhe in druga instant živila.
 • Čim manj sladkorja. Od sadja so priporočljive jagode, borovnice, maline, skratka ne presladko sadje.
 • Čim več kuhane zelenjave, še posebej zelenjavnih juh. Najboljša je zelenolistna zelenjava.
 • Oreščki, na primer orehi, mandlji, brazilski, indijski oreščki. Semena, kot na primer lan, sezam, chia semena.
 • Zdrave maščobe, ki jih najdemo na primer v avokadu, olivnem olju, lososu.
 • Omega 3 maščobne kisline. Jemljem kapsule ribjega olja – povezava bo spodaj.

O boreliozi

Potek borelioze in kompleksnost bakterij borelije

Potek borelioze je možen celo brez simptomov ali pa z blažjimi simptomi. Zaradi tega mnogi sploh ne vejo, da so jo imeli. Imunski sistem v teh primerih lepo opravi z njo oziroma do izbruha sploh ne pride.

Zanimiv mi je bil članek infektologa Branka Šibanca. Doktor Šibanc govori o tem, kako kompleksne in pretkane so bakterije borelije. Lahko spreminjajo obliko in se skrijejo pred antibiotiki. Te bakterije so dobre posnemovalke drugih bolezni, zato jih včasih zelo težko odkrijemo.

Če v začetni fazi še nimamo zadosti protiteles, lahko na testiranju prisotnosti bakterij borelije sploh ne odkrijejo. Zgodi se tudi, da se bakterije potuhnejo in skrijejo v raznih delih telesa in ko že mislimo, da smo ozdravljeni, se spet pojavijo težave. Med zdravniki so tudi zelo deljena mnenja o tem, če je borelioza ozdravljiva ali ne.

Kaj o boreliozi pravi alternativna medicina

Kar se tiče alternativnih pripravkov, si boreliozo mnogi ljudje zdravijo s tinkturo ščetice (poleg antibiotikov, seveda). Brala sem številne zgodbe o uspehu takšnega zdravljenja.

Če pravilno razumem delovanje ščetice, ta nažene bakterije od tam, kamor se potuhnejo. Takrat jih naš imunski sistem lahko uniči. Zato je res pomembno, da poleg jemanja tinkture tudi krepimo svoj imunski sistem.

Gospod Bene, pri katerem sem kupila tinkturo ščetice, pravi, da je po diagnozi treba biti še celo življenje pozoren na svoje zdravje. Povedal mi je, da borelioza lahko izbruhne ob hujšem stresu, naporih, cepljenjih ali operacijah.

Zato se mi zdi res še toliko bolj pomembno, da lepo ravnamo s sabo in se ne obremenjujemo po nepotrebnem.

Moje doživljanje borelioze

Imela sem nekaj smole, ker se mi je klop skril v lasišče in sem ga pozno odkrila. Ne vem, koliko časa točno sem ga imela. Tudi rdečega kolobarja nisem imela, tako da nisem sumila na boreliozo, prej na kaj drugega.

Ker je (bil) čas koronavirusa, zdravniki ne pregledujejo pacientov ravno za vsako virozo in sem šla na pregled dokaj pozno po začetku znakov.

Dobro je, da sem bila zdravljena relativno hitro, torej po enem mesecu od začetka simptomov. Bolezen je bila pri meni odkrita v še nezastarani obliki – to vidijo iz tipa protiteles, ki jih imaš.

Vesela sem bila, da so mi bolezen sploh odkrili, ker bi lahko morda zdaj prešla sama od sebe in izbruhnila pozneje v hujši obliki.

Pogosto se zgodi, da imajo ljudje najrazličnejše težave in je zanje kriva borelioza, ampak to odkrijejo šele zelo pozno.

Uradna in alternativna medicina

Presenečena sem bila nad razliko med uradno in alternativno medicino in informacijami, ki jih izbrskaš sam. Od zdravnika sem dobila antibiotično kuro in po želji protibolečinske tablete in dodatke za imunski sistem.

Gospod Bene iz Zeliščarstva Bene, ki je tudi sam imel to bolezen, mi je sliko predstavil širše. Zaupam uradni medicini, ampak če si lahko zraven pomagam še kako drugače, v tem ne vidim težave.

Bene mi je priporočil tinkturo ščetice. Ko sem jo začela jemati, sem se prvih par dni počutila povsem povoženo. Povedal mi je, da je to normalen pojav. Po nekaj dneh jemanja se mi je splošno (fizično in psihično) počutje občutno izboljšalo.

Vem, da se je stanje izboljšalo tudi zaradi antibiotikov in ker je telo sčasoma proizvedlo protitelesa, ampak sem prepričana, da so mi pomagale tudi tinkture in zelišča.

Gospod Bene mi je dal tudi pripravke za prečiščevanje jeter in za odvajanje strupov iz telesa (preslica in pegasti badelj), kar je verjetno pri takšni bolezni tudi zelo koristno.

Bolezen, ki te prisili v razmislek

Borelioza me je prisilila v razmislek o tem, kako ravnam s sabo in najbolj o tem, kaj dajem vase. Ko še sploh nisem poznala svoje diagnoze, se mi je zgodilo, da sem po preveč slabe hrane kar bruhala. Postopoma sem začela bolj poslušati svoje telo in bolj zdravo jesti.

Bolezen me je tudi naučila bolj spoštovati samo sebe in svoje potrebe. Pogosto nam je težko reči “Ne”, ampak če gremo prevečkrat proti sebi, nam bo to prej ali slej nekje udarilo ven.

Tudi stres se zelo pozna na zdravju, še posebej zdaj. Hud stres me veliko bolj utrudi kot včasih. Če se preveč obremenjujem, se ponavadi kmalu pokažejo tudi fizični simptomi. Začne me boleti grlo, imam otekle bezgavke, sem utrujena.

Zdaj se še bolj zavestno trudim življenje jemati manj resno. Opazujem svoje negativne misli in jih poskušam spremeniti na lepše. Razmišljam o stvareh, ki jih imam in jih cenim. Bolj kot na pomanjkanje se osredotočam na stvari, ki jih že imam.

Brala in poslušala sem tudi o tem, kako bolj skrbeti za svoje dobro počutje. Mislim, da se mi to začenja poznati na vseh področjih življenja. Več denarja in časa porabim zase.

Imam veliko željo še bolj urediti sebe in svoje življenje – prostor, kjer živim, porabo svojega časa, hrano, oblačila, frizuro in tako naprej. Čutim potrebo po tem, da se znebim stvari, ki jih več ne rabim. Podarila ali zavrgla sem ogromno starih predmetov in oblek.

Mislim, da bolezen (seveda ne samo ta) prisili človeka v nekakšno čiščenje na vseh področjih.

Kako naprej?

Okoli mesec in pol po zdravljenju z antibiotiki sledi pregled krvi in po potrebi nadaljnje zdravljenje.

Tinkturo ščetice moram piti približno en mesec. Po želji se gre lahko po končanem jemanju na pregled z bioresonanco.

Objava je bila napisana v 8. tednu po začetku simptomov. Po končanem zdravljenju bom napisala še drugi del.


 1. Joga za zdravje limfnega sistema: https://youtu.be/5gOnXwp41NA
 2. Ščetica in druge tinkture: Zeliščarstvo Bene, www.naturazel.com
 3. SensOmega ribje olje v kapsulah (Sensilab): https://www.sensilab.si/sensomega-3x

2 komentarja

 • Alenka

  Super draga Tina. Veseli me, da ti gre na bolje, saj bakterija borelije je res zelo pretkana in povzroča kup nevšečnosti in zdravstvenih težav. Tvoji nasveti in izkušnje bodo zelo v pomoč, če zbolimo za borelijo, še bolj pa bomo pozorni glede zaščite pred klopi. Objem Alenka

Komentiraj objavo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja